Leliegras - Liriope muscari

Leliegras is een perfecte, laagblijvende bodembedekker voor aan de voorkant van een border of onder bladverliezende struiken. De plant heeft prachtige, groene, grasachtige bladeren. In augustus tot oktober produceert hij dikke bloemaren met violetblauwe bloemen. Liriope muscari houdt van een zonnige standplaats maar in de halve schaduw groeit hij ook goed, al zal hij daar minder rijk bloeien.

Liriope muscari "Monroe White" is witbloeiend en heeft dezelfde eigenschappen als Liriope muscari.

Van oorsprong is het een bosplant. Je kunt hem dus gerust onder bladverliezende bomen of struiken zetten, zowel in de zon (levert meer bloemen) als in de schaduw (mooier blad), als de grond maar een beetje vochtig blijft. Liriope lijkt op het eerste gezicht een beetje op een graspol. Laat in de zomer verschijnt er tussen het blad een aren met daaraan lila, besachtige bloemen.

Niet alle soorten bloeien even goed. De Liriope muscari 'Ingwersen' is bijvoorbeeld de meest bekende, maar schijnt volgens kwekers niet de beste bloei te geven. De selectie 'Moneymaker' heeft wat grotere bloemen maar wel weer wat minder blad, dus bij grote oppervlakte 'vult' deze minder. Andere soorten zijn Royal Puple, Big Blue en Superblue. Er zijn ook witte soorten zoals de Liriope muscari 'Monroe White' en er zijn er ook met bont gekleurd blad zoals de Liriope muscari 'Silvery Sunproof'.

Wij vinden Liriope het mooist als ze als veld onder de bomen zijn aangeplant, prachtig tussen bijvoorbeeld meerstammige krentenboompjes (amelanchier). Ook heel bijzonder is de Liriope als (slingerend) haagje. Dat is weer eens wat anders dan een rij verhoute lavendel.