Mansoor - Asarum europaeum

Mansoor draagt aantrekkelijk blad en bloeit in april tot mei met nauwelijks zichtbare bruinpaarse bloemen. Zijn diepgroene, glimmende bladeren zijn niervormig, of ook wel in de vorm van een oor, en bijna 10 cm breed en vallen vooral in de winter goed op. Asarum europaeum is een zeer goede bodembedekker voor schaduwrijke plekken. In het voorjaar oppassen met slakken. Deze kunnen zich in het voorjaar te goed doen aan het jonge loof.

De bloemen blijven onder het blad verborgen, maar als je ze toch wil bekijken moet je dat in mei doen. Als je planten uit de grond haalt verspreiden ze een sterke medicinale geur. Vandaar dat ze ook wel wilde gember genoemd worden. Bij niet al te strenge winters blijven ze wintergroen. De planten zijn goed te combineren met varens of bijvoorbeeld Hakonechloa Aureola.

Mansoor staat graag in een licht beschaduwde plek met een vochtige grond, omdat direct zonlicht voor problemen voor de bladeren kan zorgen. Daarnaast dient Mansoor niet nabij boomwortels geplant te worden. De bodem behoort voor Mansoor voedselrijk, vochthoudend en humusrijk te zijn (veen). Deze vaste plant groeit bodembedekkend en laat zich goed combineren met andere planten. Het zijn echte grondkruipers en prachtige in iedere type tuin.