Ooievaarsbek - Geranium macrorrhizum

De ooievaarsbek is één van de sterkste geraniums. Al vroeg in het voorjaar, vaak al in april bloeit deze plant met witte, witroze of paarsroze bloemen. Deze geranium is een uitstekende bodembedekker, die het op alle standplaatsen goed doet, waaronder droge en schaduwrijke plekken. De bladeren zijn lichtaromatisch, hebben een frisse, lichtgroene kleur en verkleuren in de herfst naar roodachtig.

Borderplant

Geraniums zijn eigenlijk onmisbare borderplanten vanwege de verscheidenheid aan bloeikleuren en, mits goed gekozen, de lange bloeitijd. Sommige ooievaarsbekken beginnen in de vroege zomermaanden te bloeien en houden dat vol tot de eerste vorst invalt!

Geraniums snoeien

Geraniums reageren goed op een flinke knipbeurt in het midden van de zomer. Na de bloei eind juli kunnen de uitgebloeide bloemstengels en lelijk geworden blad tot net boven de grond worden teruggeknipt. Geef de plant na zo’n knipbeurt flink wat water en mest.
Nieuw, fris blad zal dan weer verschijnen en sommige geraniums zullen opnieuw gaan bloeien. Geranium phaeum ‘Samobor’, geranium ‘Johnson Blue’, geranium ‘Wargrave Pink’ geven bijna altijd een tweede bloei.
Verwijder in maart het lelijke, dode blad van de geraniums.