Schoenlappersplant - Bergenia

De Bergenia is een sterke, taaie bodembedekker en maakt goede, dichte matten, vooral als hij in een groep wordt aangeplant. De bladeren zijn rond, tamelijk breed en voelen leerachtig aan. De bergenia neemt aan het einde van de winter vaak een lichte, purperrode kleur aan. Rond april tot mei produceert de plant stengels waaraan trossen met roze, witroze, witte of rozerode bloemetjes verschijnen.

De schoenlappersplant doet het goed op een zonnige tot half beschaduwde plek in de tuin. Hoe zonniger de standplaats, hoe vochtiger de grond moet zijn. De plant is toepasbaar als borderplant, maar kan ook zeer mooi voor bij een vijver. Daarnaast is deze plant een goede winterharde tuinplant. Deze groenblijvende vaste plant laat zich makkelijk combineren met andere tuinplanten en heeft weinig onderhoud nodig.

Schoenlapperplant snoeien

Beschadigde- en dode bladeren kunnen in maart, nadat de vorst geweken is, verwijderd worden. Knip na de bloei in juni de uitgebloeide bloemstengels helemaal tot op de grond af.

Schoenlappersplant verzorgen

Houd bij het aanplanten een afstand van 30 tot 40 centimeter tussen de planten aan. Met zo’n afstand verkrijg je na verloop van tijd een mooie, aaneengesloten, groene mat.
Wordt de Bergenia als bodembedekker aangeplant dan is het verstandig om voor de aanplant flink wat compost door de tuinaarde te mengen.