Zegge - Carex

Carex is een levendig, veelal wintergroen, laagblijvend grassoort dat weinig onderhoud vraagt. Vele soorten zijn afkomstig uit koele, gematigde streken en zijn uitstekende bodembedekkers. Hoewel carex in de zomer bloeiaren produceert, vallen ze nauwelijks op. Carex wordt hoofdzakelijk aangeplant vanwege het mooie blad. De verscheidenheid in bladkleur is groot en omvat o.a. de kleuren groen, geel, bruin, rood/oranje en opvallende bonte kleuren.

Carex morrowii is oorspronkelijk afkomstig uit Japan, heeft fijn, groen blad en wordt 20-30 cm hoog. Er zijn ook fraaie soorten met bontgekleurd blad. Carex morrowii "Ice Dance" onderscheidt zich door zijn opvallend, brede creme-witte gestreept blad ( hoogte 35-40 cm). Hij wordt vaak aangeplant als bodembedekker en laat zich uitstekend combineren met vrouwenmantel en tal van andere vaste planten. Bijna even geliefd is Carex morrowii "Variegata" ( hoogte 40 cm). Heeft een wat smallere creme-witte bladrand.
De bladeren van Carex oshimensis hebben een groene, glanzende kleur. Ook goed te gebruiken is Carex oshimensis "Evergold" Het blad valt zeer op door zijn donkergroene rand met in het midden een streep die creme-wit tot creme-geel is. In mei bloeit hij met kleine, bruine aren. Een soort waarmee je goed donkere stukken in je tuin kunt oplichten.
Carex elata "Aurea" verlangt een vochtige plaats en wordt daarom vaak aangeplant aan de rand van vijvers. Dit siergras vormt vrij brede pollen, bereikt een hoogte van 75 cm en valt fraai te combineren met Brunnera macrophylla "Looking Glass". Het loof heeft een schitterende, heldere, geel, groene kleur. Staat de plant in de schaduw dan zal de gele kleur teruglopen. Vanaf mei-juni bloeit Carex elata "Aurea" met hoge, aantrekkelijke, bruine bloeiaren.
Carex comans is een sierlijke zegge uit Nieuw Zeeland. De kleur van het loof varieert van bleek groen, brons tot bruinrood. Carex comans "Bronze" is een aantrekkelijk soort vanwege zijn zeer, fijn, overhangend loof. ( hoogte 50 cm). De bladkleur is bruin tot kastanjebruin. Ook in de winter behoudt Carex comans "Bronze" zijn bruine kleur. Carex comans "Milk Chocolate" wordt bijna even hoog en heeft een rijke bruine kleur. Carex comans "Frosted Curls" onderscheidt zich door zijn bijna zilvergroene, bleekgroen loof. Verder valt hij op doordat de toppen van het blad omkrullen. Dit siergras komt extra tot zijn recht wanner het in de buurt van witbloeiende planten gezet wordt.

carex snoeien
Alle soorten Carex moeten niet afgeknipt worden, maar kunnen het beste gekamd worden. In maart, net voordat de nieuwe groei begint, trek je met je handen lelijk, bruin blad maar ook loszittende blad of loof eruit.

carex aanplanten
Carex kan vanaf het late voorjaar tot aan het begin van de herfst aangeplant worden. Wordt carex als bodembedekker aangeplant, houd dan een afstand van 20 à 25 cm tussen de planten aan.

carex vermeerderen
De beste tijd om carex te delen is maart, net voordat de nieuwe groei begint. Voor dit karwei gebruik je een groot mes: snij met een mes de wortelkluit in tweeën. Zet de gedeelde stukken in de grond en geef ze vervolgens goed water.