Buddleja - Vlinderstruik

De vlinderstruik is wel de meest voor de hand liggende plant die vlinders aantrekt. Deze plant uit de helmkruidfamilie bloeit van juli tot september en kan een vorst tot -15 graden Celsius verdragen. Hier in Nederland hoef je dus niet bang te zijn dat deze plant de winter niet overleeft.

De bloemen aan de vlinderstruik zijn lichtpaars, donkerpaars, roze of wit. De struik moet jaarlijks één a twee keer gesnoeid worden. De bloemen van een vlinderstruik zijn speciaal gebouwd voor bestuiving door vlinders. Door de lange, smalle bloembuis kunnen alleen insecten met een lange tong bij de nectar. Het hartje van de onbestoven bloem aan de vlinderstruik is geel; na bestuiving wordt deze rood, een kleur die voor insecten slecht zichtbaar is. De vlinderstruik is voor vlinders een zeer waardevolle voedselbron.

Vlindersoorten die op de vlinderstruik afkomen: atalanta, witjes, kleine vos, distelvlinder en gehakkelde aurelia. Deze populaire heester mag eigenlijk niet in de tuin ontbreken, want de vlinders hebben het moeilijk in ons land. De bloemen zijn bovendien erg sierlijk en hebben prachtige volle kleuren.