Echinacea - Rode zonnehoed

De rode zonnehoed komt oorspronkelijk uit Noord-Amerika, wat mij betreft hoort Echinacea thuis in de categorie 'mooiste tuinplanten'.

Als de plant op een plek in de zon staat kan deze tussen de 70 en 120 centimeter hoog worden. De rode zonnehoed bloeit in juli en augustus en de bloemen zijn ongeveer 10 centimeter groot. De bloemen hebben een roestbruin hart en de blaadjes zijn purperkleurig. De grote, kleurige bloemen zijn prachtig om te zien.

De zonnehoed staat, zoals de naam al doet vermoeden, graag in de zon, maar de plant kan ook lichte schadum verdragen. Ook kun je deze plant het beste in een droge grond planten.

De rode zonnehoed levert de grondstof voor het homeopathische geneesmiddel Echinaforce, bekend van Dr. Vogel. Het kruid van de rode zonnehoed, echinacea, zou het meest geneeskrachtige kruid zijn dat er bestaat. Het zou helpen bij bijvoorbeeld verkoudheid, griep, amandelontsteking, tandvleesontsteking en schimmelinfecties.

De dagpauwoog houdt erg van de rode zonnehoed.

Echinacea purpurea is goed te combineren met allerlei andere vaste planten zoals Geranium (ooievaarsbek), Lythrum (kattestaart), Nepeta (kattekruid), Salvia nemerosa (salie), Sedum.