Helenium - Zonnekruid

Zonnekruid komt oorspronkelijk uit Noord- en Midden-Amerika. Deze plant wordt tussen de 60 centimeter en twee meter hoog. Het kenmerkende aan zonnekruid is het bolstaande hart van de bloem, waar de bloemblaadjes vanaf staan. Het hart is meestal geel en de kleur van de blaadjes varieert van geel tot rood, oranje of bruin.

Bloeitijd Helenium

Zonnekruid bloeit in juli en augustus maar kan soms ook in de herfst nog even bloeien. De naam zegt het al: zonnekruid is een echte zonaanbidder. Plant je zonnekruid daarom op een zonnige plaats in de tuin. In principe kan zonnekruid in elke grondsoort geplant worden. Deze plant verdraagt korte periodes van droogte prima. Natte winters daarentegen niet. Geeft een goede snijbloem die lang mooi blijft op de vaas. Het hogere zonnekruid kan wel wat ondersteuning gebruiken.

Helenium combineren

Deze plant is zeer geschikt om te combineren met de 'basisplanten' en siergrassen, in een rode of gele themaborder of in een gemixte border. Een combinatie die ik zelf erg mooi vind is Helenium met het siergras Calamagrostis brachytricha en Achillea

Helenium en vlinders

Het zonnekruid is erg geliefd bij alle soorten vlinders die in Nederland voorkomen.