Origanum

Wilde marjolein

De wilde marjolein is een plant uit de lipbloemenfamilie die ook weleens oregano of palingkruid wordt genoemd. In Nederland en België is deze plant wettelijk beschermd, hoewel de plant niet met uitsterven bedreigd wordt. De plant wordt 30 tot 60 centimeter hoog en bloeit van juli tot september. De bloemen van de wilde marjolein zijn roze en een enkele keer wit. De plant voelt zich het meest thuis op kalkhoudende tot kalkrijke bodems die matig voedselarm tot matig voedselrijk zijn.

Origanum combineren

De plant is bijvoorbeeld goed te combineren met Knoopkruid, Grote centaurie, Kleine pimpernel, Betonie, Duifkruid, Veldsalie, Prachtanjer, Ruige weegbree, Vlasbekje en Gewone bermzegge.

Origanum in de keuken

In de Italiaanse en Griekse keuken wordt wilde marjolein gebruikt als kruid. De bladeren van wilde marjolein hebben een kruidige, licht zoetige smaak en worden vaak gebruikt in bijvoorbeeld pizzakruiden.

Origanum en insecten

Er komen talloze insectensoorten op de wilde marjolein af: honingbijen, wilde solitaire bijen (o.a. Metselbij, Zandbij, Wespbij en Bloedbij), hommels, zweefvliegen en dagvlinders, waaronder Tijmblauwtje, Citroenvlinder, Koolwitje, Gehakkelde aurelia, Kleine vos, Dagpauwoog, Kleine parelmoervlinder, Distelvlinder, Bruin blauwtje, Icarusblauwtje, Atalanta, Koevinkje, Landkaartje, Bont zandoogje en Vuurvlinder.