Verbena

IJzerhard, of Verbena, is een rijk bloeiende plant uit Amerika. Dit is één van de populairste planten voor vlinders! Vanwege het weinige onderhoud dat ijzerhard nodig heeft worden ze steeds populairder in de tuin. Deze plant kan tot één meter hoog worden en bloeit van juni tot in de herfst. Met de juiste verzorging kan deze plant zelfs de winter overleven! De bloemen van ijzerhard zijn zachtroze tot violet.

Verbena combineren

Deze hoge ijle plant staat mooi naast de even hoge Veronicastrum of Eupatorium, waar vlinders ook dol op zijn. En wat te denken van een combinatie met grassen zoals Molinia ‘Transparent’ of Sporobolus heterolepis, die helaas geen betekenis hebben voor vlinders. Als lagere buurplant is Sedum een goede keuze.

Verbena en vlinders

Vlindersoorten die worden aangetrokken door IJzerhard: atalanta, kleine vos, koolwitje, dagpauwoog, distelvlinder en atalanta.
Een voordeel is dat de verbena nog bloeit als veel andere planten al uitgebloeid zijn. Het is daarmee een goede late nectarplant. En dat is belangrijk, zeker voor vlinders die hier de winter moeten overleven.