Rozemarijn - Rosmarinus officinalis

Gewone rozemarijn heeft een rechte, opgaande groeiwijze en wordt gemiddeld 0,80 – 1.00 m. hoog. Vanaf eind maart tot juni bloeit hij met kleine, diepblauwe bloempjes. Er zijn ook soorten die opvallende roze bloemen dragen.

Rosmarinus officinalis ‘Majorca Pink’ en Rosmarinus officinalis ‘Roseus’ zijn beide rozebloeiend. Rosmarinus offficinalis ‘Miss Jessopps Upright’ is misschien iets meer voor een echte kruidentuin. Hij bereikt een hoogte van 1.20 – 1.50 m., heeft grijsgroene blaadjes en produceert lichtblauwe bloemen.

Naast rozemarijn wat in de hoogte groeit, hebt je ook nog eens mooie, kruipende rozemarijn. Rosmarinus officinalis ‘Prostratus’ blijft prettig laag en leent zich goed om voorin een border te plaatsen. Hij heeft glimmende, donkergroene blaadjes en wordt 30 cm hoog. Rosmarinus officinalis ‘Capri’ is eveneens een kruipende vorm, wordt vaak in een pot gezet en is dan een echte blikvanger voor op een terras. Je kunt hem ook zeker over een muurtje laten hangen. Met zijn lichtgedraaide, lange takken zal hij snel recht naar benenden groeien. Rosmarinus officinalis ‘Capri’ wordt 30 – 50 cm hoog en bloeit zowel in het voorjaar als in het najaar.