Tongvaren - Phyllitis

De tongvaren is een wintergroene varen met apart fraai blad, althans anders dan de andere varens. De langwerpige tot lancetvormige, glanzende bladeren hebben een donkergroene kleur, zijn aan de randen wat gegolfd en hebben wat weg van de vorm van een tong.

De Tongvaren groeit het beste op een half beschaduwde tot schaduwrijke plek in de tuin op een humusrijke en vochthoudende (liefst iets wat kalkrijke) grond. Hierbij kan de Asplenium scolopendrium een hoogte bereiken van 40 tot 50 centimeter. Door middel van wortelstokken breid de plant zich langzaam uit in de tuin. Hierdoor wordt de Tongvaren ook wel eens als bodembedekker ingezet. Verder leent de Asplenium zich perfect voor in een schaduwrijke border, als onderbeplanting of in een rotstuin en laat zich hierbij makkelijk combineren met andere tuinplanten. Over het algemeen heeft de Tongvaren weinig onderhoud nodig en is volledig winterhard.

Tongvaren combineren

Varens zijn prachtig in combinatie met de Hartlelie Hosta soorten. Beide tuinplanten houden namelijk van een schaduwrijke plek. Ook de combinatie met verschillende varens zorgt voor een geweldige sfeer in uw tuin.

Aanplanten tongvaren

Verwerk flink wat bladaarde of anders compost in het plantgat voordat je varens gaat planten. Dat bevordert een rijke groei en zorgt er tevens voor dat het vocht in de grond beter wordt vastgehouden.

Tongvaren combineren

Tongvarens laten zich mooi combineren met talloze vaste schaduwplanten.