Calamagrotis

Calamagrotis is een middel tot hoog siergras met een mooie, strakke, opgaande groeiwijze. Ook de bloeipluimen, die in de zomer verschijnen, zijn de moeite waard. Ze blijven het hele groeiseizoen rechtop staan en verkleuren in de winter naar strogeel.

Calamagrostis x acutiflora "Karl Foerster" wordt vrij hoog, tussen de 1,50 en 1,80 meter en wordt ongeveer 60 cm breed. Dit soort begint al vrij vroeg te bloeien. Eind juni komen de smalle sierlijke, beige, paarsachtige aren al te voorschijn. Tegen eind aug. verkleuren de bloeipluimen naar goudbruin. De pluimen blijven tot ver in de winter rechtop staan wat een fraai wintersilhouet oplevert. Als je Calamagrostis x acutiflora "Karl Foerster" in kleine groepen aanplant kan dit flink wat hoogte geven aan een border.
Calamagrostis x acutiflora "Overdam" is een bont gras. Het bereikt een nette hoogte van 1,30 meter en is goed geschikt voor wat kleinere tuinen. De bladeren hebben een mooie, witbonte tekening. Zijn bloeipluimen hebben een lichtbruine / beige kleur.
Calamagrostis brachytrichum wordt ook wel diamantgras genoemd. Als het licht geregend heeft of bij dauw lijkt het net of de bloeihalmen bezet zijn met kleine diamantjes. Dit gras heeft ook een opgaande groeiwijze en wordt niet hoger dan 1,20 meter. In aug. verschijnen er aantrekkelijke bloeipluimen met een zilvergrijze kleur met iets wat puperachtige tinten.