Pampasgras - Cortaderia selloana

Cortaderia selloana ook wel Pampasgras genoemd wordt 2,40 meter hoog en 1,50 meter breed en heeft veel ruimte nodig in een tuin om goed tot zijn recht te komen. Je moet voor deze grote siergrassen wel een geschikte tuin hebben. Behalve dat het blad van de Cortaderia een grote sierwaarde heeft kun je ook niet om de grote pluimen heen die vanaf augustus tot en met oktober bloeien.

Het is een zeer indrukwekkend gras dat in augustus tot eind oktober spectaculaire, crêmeachtige, witte bloeipluimen produceert. De pluimen blijven tot ver in de winter er mooi uitzien.

Cortaderia selloana ‘Pumila’ blijft wat compacter, bloeit rijk en is een laagblijvend soort. Hij bloeit met zilver, crêmeachtige, gele pluimen en wordt 1,20 meter hoog en 1,25 meter breed.

De Cortaderia is vorstgevoelig en dient tijdens strenge winters afgedekt te worden. Het is, in tegenstelling tot wat je vaak leest, niet verstandig om het blad voor de winter af te knippen. Beter is het om wat stro tussen het blad te stoppen en het geheel goed aan te binden met een touwtje. Je kan dan het blad van de Cortaderia in het voorjaar afknippen tot een hoogte van ongeveer 30 centimeter.

Pampasgras combineren

Wie pampasgras wil combineren met bloeiende vaste planten, moet op zoek gaan naar laatbloeiers, zoals vuurpijlen of helianten. Ook kun je ze gebruiken als achtergrond voor de rode of oranje bottels van de rimpelroos.