Vrouwenmantel - Alchemilla

Alchemilla ook wel vrouwenmantel genoemd is een gemakkelijke en vooral een veelzijdige plant waar je heel veel mee kunt doen. De plant is uitstekend te gebruiken als bodembedekker en randjesplant. De tuinplant heeft een erg decoratief blad. Door de haartjes op het blad blijven waterdruppels als parels op de bladeren liggen. Een erg bijzonder gezicht. Onder rozen en andere struiken zal hij het ook goed doen.

Alchemilla mollis heeft heldergroene bladeren en produceert vanaf begin juni luchtige, zachtgele bloemschermen. Hij wordt 60 centimeter hoog en breed 75 centimeter. Mooi compact en lager blijft de verfijnde Alchemilla erynthropoda. Hij bereikt een hoogte van 30 -40 cm en draagt behaarde, blauwachtige tot groene bladeren. Ook dit soort bloeit met groenachtige, gele bloemen in juni-juli.

Bloei van vrouwenmantel stimuleren

De eerste bloei van Alchemilla vindt plaats in juni. Na de eerste bloei kunt u een nabloei stimuleren door de uitgebloeide bloemen weg te knippen. Het verwijderen van de uitgebloeide bloemen bij de Alchemilla mollis is bovendien aan te bevelen, omdat vrouwenmantel zich kan uitzaaien. De bladeren van de Alchemilla mollis worden in de loop van de zomer iets minder mooi; als u de gehele zomer mooi blad wenst, kunnen de oudere bladeren steeds weggeknipt worden, tegelijk met het snoeien van de bloemen van de eerste bloei.

De tweede bloei begint zo in september. Deze bloemen hebben niet veel kans zaad te vormen; deze bloemen kunnen daarom gewoon aan de tuinplant blijven zitten. In het voorjaar haalt u de afgestorven bladeren weg zodat de plant snel weer nieuw blad maakt.