Maak zelf een bijenhotel

Zoals je weet zijn bijen heel erg nuttig in de natuur, maar gaat het niet goed me zet.
Met een bijenhotel maak je een plek voor bijen om hun eitjes te leggen. Bijen leggen hun eitjes in "gangen", dus bijvoorbeeld in holle stengels van bamboe of riet. Ook gaatjes die in hout zitten, zoals in oude boomstammen, zijn voor bijen geschikt om eitjes te leggen. Dit zijn vaak gaatjes die al eerder gemaakt zijn door andere insecten. Daarnaast zijn er bijen die zelf gaatjes in de grond of in leem maken om daar hun eitjes achter te laten. De gaatjes worden door de bijen gevuld met stuifmeel. Vervolgens wordt er een eitje in gelegd en dan wordt het gaatje door de bijen "dichtgemetseld" en achtergelaten.

Materiaal

Bijtjes leggen hun eitjes in gangen, dus kies holle takken van bijvoorbeeld:
  • Bamboe
  • Riet
  • Braam
  • Rozen
Het is geen probleem om in je hotel verschillende materialen te gebruiken. Door verschillende materialen te gebruiken met verschillende diktes, trek je verschillende soorten bijen aan in je hotel.
Je kunt er ook voor kiezen om geen kant-en-klare holle takjes te gebruiken, maar om zelf gangen te boren in hout. Pak dan een boomstronk of een groot blok hout, waarin je gangen boort. Kies je voor deze optie, neem dan een harde houtsoort die niet snel verteert, zoals bijvoorbeeld eiken- of essenhout. Ook hout van een kastanje of hazelaar is geschikt voor het maken van een bijenhotel. In de hardere houtsoorten kun je namelijk gladdere gangen boren, zonder rafels of splinters, en dat vinden de bijen erg prettig!

De muren

Voor de muren van je hotel kun je een houten kistje of kratje gebruiken, een grote pvc buis of een conservenblik. Zolang de gangen er in passen is het in principe geschikt. Wel is het handig als de muren ook een beetje waterdicht zijn, zodat de gangen van het hotel droog blijven.
Kies je ervoor om in een stuk hout zelf gangen te boren? Dan hoef je natuurlijk geen muren om je hotel te bouwen! De randen van het hout fungeren dan als hotelmuren. Het is het handigst om te kiezen voor een stuk hout van minimaal 15 centimeter dik, zodat je wat diepere gangen kunt boren. Als je de muren en de achterkant van het hotel in de gewenste vorm aan elkaar bevestigd hebt, kun je door naar de volgende stap om het hotel in te gaan richten met de gangen!

De gangen

In de gangen van het hotel leggen de bijen hun eitjes. Bijen zijn kieskeurig en leggen hun eitjes niet zomaar in elke gang! Let bij het maken van de gangen op de volgende zaken:
  • De gangen moeten altijd aan één kant dicht zijn
  • De diameter van de gangen ligt tussen de 2 tot 12 millimeter
  • De gangen mogen tussen de 3 en 20 centimeter diep zijn
  • Zowel de gangen zelf als de openingen moeten glad zijn
Het is belangrijk dat de gangen aan de achterkant dicht zijn. Als je holle takken of pvc buizen gebruikt, zorg er dan voor dat ook aan de achterkant van het hotel een muur is geplaatst, waar de buisjes tegenaan komen. Zo sluit je alle gangen gelijk af. Als je geen achterwand plaatst, kun je de gangen ook afsluiten met bijvoorbeeld kleine beetjes klei of een wattenpropje. Als je ervoor kiest om zelf gangen te boren in hout, zorg er dan voor dat je het hout niet helemaal doorboort. Plaats gangen met verschillende diameters in je hotel: zo heb je voor elke bij wat wils. Ook in de diepte kun je zelf variëren, maar hierbij geldt dat hoe dieper de gang is, hoe meer nestcellen de bijen erin kunnen leggen. Ook is het belangrijk dat zowel de openingen als de gangen zelf zo glad mogelijk zijn. Aan ruwe openingen of gangen kunnen bijen namelijk hun vleugels beschadigen. Zorg er dus voor dat alle gangen en hun ingangen netjes gladgeschuurd zijn. Zijn de ingangen of de gangen zelf niet glad? Dan zullen de bijen ze ook niet gebruiken, uit angst om zichzelf te beschadigen. Als je kiest voor holle takken of buizen kun je de openingen tussen deze gangen eventueel opvullen met houtblokjes of leem. Zo liggen de gangen steviger vast en zijn ze beter beschermd tegen vogels die de gangen eruit willen trekken omdat ze op zoek zijn naar bijenlarven.

Het dak

Het is belangrijk dat de gangen van het hotel droog blijven. Een keer een spatje water is geen ramp, maar wanneer de gangen teveel regenwater vangen, gaan de eitjes of opgroeiende bijen die zich in de gangen bevinden dood aan schimmels. Zorg er dus voor dat je bijenhotel voorzien is van een mooi afdakje dat de gangen beschermt tegen regenwater. Als het afdakje een klein beetje uitsteekt zodat het de regen tegenhoudt maar de zon nog wel doorlaat, is het perfect. Je kunt het afdakje van diverse materialen maken. Je kunt van hout een leuk puntdakje maken op je bijenhotel, of je maakt een afdakje door bijvoorbeeld een dakpan op de bovenkant van het hotel te leggen. Zolang het afdakje het water maar tegenhoudt, is het goed. Laat je creativiteit de vrije loop!

De plaats

Het is belangrijk dat je je bijenhotel plaatst op een warme plek, uit de wind. Het beste is het om het hotel te richten op het zuiden, maar dat is natuurlijk niet altijd mogelijk. Het is belangrijk dat de gangen warm en droog blijven wanneer de eitjes erin liggen. Kies daarom een geschikte plek uit voor je hotel, waar het zoveel mogelijk zonlicht kan vangen en niet teveel wind. Het is altijd beter om het hotel tegen een muur te hangen dan in een open veld. Tegen een muur is het hotel vaak meer beschut en blijven de gangen ook warmer dan in een open veld. De hoogte van het bijenhotel is niet belangrijk: je kan het hotel zo hoog of laag plaatsen als je zelf wilt.

Hoe meer variatie je aanbrengt in je hotel, qua diameters van de gangen, dieptes en materialen bijvoorbeeld, hoe meer verschillende bijen er zullen verschijnen. Je zult steeds meer bijen in en uit je hotel zien vliegen. De bijen steken niet snel, dus ga gerust eventjes kijken naar je hotelgasten. Je kunt zien dat er eitjes zijn gelegd als er een gang is afgesloten met zand, hars, steentjes of met een vliesje.