Niet alleen tegels in je tuin

Sinds kort woon ik in een nieuwbouwwijk. Het valt me op dat er ontzettend veel mensen zijn die hun voortuin en achtertuin dicht gooien met straatwerk.

Lekker praktisch misschien, maar doodzonde voor de natuur! Dit biedt namelijk geen enkele meerwaarde voor vogels, vlinders en andere insecten. Ook voor het waterafvoer geeft het problemen.

Het veranderende weer gaat het probleem van de bestrating vergroten. We merken allemaal de gevolgen van de klimaatverandering: in Nederland krijgen we langere periodes van droogte, met vaker extreem heftige korte buien. In de zomer neemt het aantal regendagen af, in de winter worden het er juist meer. Dat betekent dat de betegeling voor extra wateroverlast gaat zorgen. Er blijven plassen staan, de riolering raakt overbelast en het grondwaterpeil wordt onvoldoende aangevuld. Ondertussen moeten we onze beplanting nog vaker gaan gieten door de langere droogtes én het lagere grondwaterpeil.

Wat te doen

Als je niet van tuinieren houdt (dat is meestal de reden van de volledige bestrating), kun je een gedeelte van de tegels vervangen door boomschors. Hierdoor loopt het water beter weg en hebben dieren een fijn plekje.

Een andere leuke optie zijn grasdallen, of ook wel grastegels genoemd. Dit zijn holle tegels, waarin je gras of vetplanten kunt laten groeien:

Grind werkt ook goed voor het waterafvoer, al zal dit ook geen aantrekkingskracht op de dierenwereld hebben.

Genoeg andere opties dus dan alleen tegels!