Hoe lok je vlinders in je tuin
Vlinders zijn prachtige en nuttige dieren. Ze zijn te onderscheiden in twee soorten, de dag- en de nachtvlinder.
Met de dagvlinders gaat het echter niet zo goed. De afgelopen 50 jaar zijn er 17 soorten dagvlinders verdwenen en 30 andere dagvlindersoorten worden op dit moment met uitsterven bedreigd. Door je tuin in te richten als een fijne plek voor vlinders zorg je dus niet alleen voor een mooi, kleurrijk uitzicht, je helpt er de vlinders ook nog eens mee.
Vlinders zijn koudbloedige dieren die de warmte van de zon nodig hebben om te kunnen vliegen. In de tuin zoeken ze de warmste plekjes op, om hun vleugels op te warmen zodat ze kunnen vliegen. Daarnaast houden vlinders van afwisseling in de tuin; een strakke, kraaknette tuin is niets voor vlinders. Liever hebben ze een tuin die wat wilder is. Met hulp van planten in de tuin kunnen vlinders zich oriƫnteren en verschil in hoogte tussen de planten is daarom belangrijk voor vlinders.
Vlinders planten zich voort door eitjes te leggen. Hieruit komen vervolgens rupsen, die zich uiteindelijk weer ontpoppen tot vlinders. Vrouwelijke vlinders leggen hun eitjes alleen op het blad van bepaalde planten. Dit zijn de zogenaamde waardplanten. Wanneer de rupsen uitkomen, eten zij de bladeren van deze planten. De bekendste waardplanten zijn:
- Brandnetel
- Damastbloem
- Pinksterbloem
- Klaver
- Hulst
- Wegedoorn
- Klimop
Vlinders leven net als bijen van nectar. Nectar is te vinden in bloemen en zit vol met suiker, eiwitten en vitaminen. Met hun lange roltong zuigen vlinders de nectar op uit de bloemen. Er zijn veel verschillende soorten planten en struiken waar vlinders hun nectar vandaan halen. Door deze in je tuin te planten, zorg je ervoor dat jouw tuin een prettig plekje wordt voor vlinders. Al snel zal je tuin een gezellig kleurenpalet van verschillende vlinders worden. Er zijn een aantal planten en struiken waar vlinders dol op zijn, die we hiernaast voor je op een rijtje hebben gezet.